Dostupni linkovi

Kina: Ministru preti smrtna kazna zbog korupcije


Bivši kineski ministar za železnicu Liu Džiđun pojavio se danas pred sudom zbog optužbi da je primio mito u vrednosti od više miliona dolara.

To je prva optužnica za korupciju protiv nekog visokog kineskog funkcionera otkad je predsednik Sji Đinping stupio na dužnost, preneo je AFP.

Liu je, prema navodima tužilaštva, iskoristio položaj ministra kako bi uticao na to da 11 ljudi dobije unapređenja ili ugovore i primio je mito ukupne vrednosti 64,6 miliona juana (10,5 miliona dolara) u periodu od 1986. do 2011. godine.

Ukoliko bude proglašen krivim, Liu (60) mogao bi biti osuđen na smrt pošto kineski zakon propisuje da osoba koja je osuđena za uzimanje više od 100.000 juana mita može biti osuđena na najtežu kaznu.

Suđenju, koje se odvija u Pekingu, prisustvuje oko 50 ljudi, među kojima članovi Liuove porodice.

Liuov advokat Ćian Lijejang rekao je kineskim medijima da njegov klijent ne osporava navode optužnice i da je debata fokusirana na ukupnu sumu koju je Liu primio. Liu, koji je u Kini poznat kao začetnik brze železnice pošto je prvi promovisao njen razvoj, postavljen je za ministra 2003. godine, posle decenija rada u železničkoj industriji, a 2011. godine je smenjen.

U novembru prošle godine je izbačen iz Komunističke partije Kine, a optužnica protiv njega podignuta je u aprilu.

Kineski predsednik Sji i premijer Li Kećijang obećali su beskompromisnu borbu protiv korupcije.

Kineska železnička mreža koštala je stotine milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG