Dostupni linkovi

Zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje obnovili razgovore


Delegacije Sjeverne i Južne Koreje sastale su se u pograničnom selu u nedjelju kako bi pokušale dogovoriti održavanje prvih razgovora na nivou ministara u posljednjih šest godina nakon višemjesečnih zategnutih tenzija obilježenih nuklearnim testiranjem Sjeverne Koreje, međunarodnim sankcijama i ratnim prijetnjama.

Sastanak u "selu pomirenja" Panmunjom, koje je tako nazvano jer je tamo potpisano primirje koje je okončalo trogodišnji Korejski rat 1953. godine, jedno je od najkonkretnijih znakova da su dvije Koreje umanjile tenzije i da žele popraviti odnose nakon višegodišnjeg uzajamnog optuživanja.

Prije nego što je napustio granicu, čelnik južnokorejske delegacije Chun Hae-sung ponovio je da Sjever i Jug mogu popraviti ekonomsku saradnju i krenuti putem političkog pomirenja nakon što "počnu graditi povjerenje prvo na malim stvarima".

Prijedlog Sjeverne Koreje za dijalog između vlada je uslijedio kao iznenadan potez u petak. Južna Koreja ga je odmah prihvatila i ponudila da održe sastanak kabineta ministara u Seulu u srijedu, prenio je "The New York Times".

Chun je rekao novinarima u nedjelju da će se razgovori sa Sjevernom Korejom fokusirati na rješavanje "administrativnih i tehničkih pitanja" povezanih s predloženim razgovorima na nivou ministara.
XS
SM
MD
LG