Dostupni linkovi

Švicarci na referendumu o pooštravanju azila


Švicarci se danas na referendumu očituju o pooštravanju zakona o azilu što je jesenas stupio na snagu a osporava ga dio stanovništva.

Ova nedjelja je jedna od četiriju u godini kada Švicarci izlaze na birališta po svom političkom sustavu izravne demokracije kako bi glasovali o pitanjima na saveznoj, kantonskoj i općinskoj razini. Prvi rezultati će se znati u ranim poslijepodnevnim satima, pošto se u podne zatvore birališta.

Mnoga su birališta bila otvorena već jučer. Mnogi Švicarci glasuju i dopisnim putem, pri čemu svaki birač tri tjedna prije glasovanja prima na svoju adresu debelu omotnicu sa svim dokumentima u vezi s pitanjem o kojem se glasuje, njegovim iscrpnim tumačenjem i listićem koji treba vratiti.

Ovaj vikend biračima se postavljaju dva pitanja na saveznoj razini: Treba li odobriti zakon o pooštravanju azila i treba li članove vlade birati narod, a ne parlament kao što je to bilo dosad. Zadnje ankete su pokazale da bi birači mogli prihvatiti novi zakon o azilu, ali da neće pristati na promjenu načina biranja vlade.

Zakon o azilu je izmijenjen 2012. kako bi se pokušao spriječiti priljev sve većeg broja tražitelja azila koji Švicarsku smatraju eldoradom. Trenutačno oko 48.000 ljudi čeka rješavanje molbe za azil. Samo u 2012. u zemlju je ušlo 28.631 izbjeglica, što je rekordan broj od 1999.

U 2012. pravo na azil odobreno je tek 11,7 posto tražitelja i to nakon višegodišnjeg čekanja. Glavna svrha izmjene zakona koji je jesenas stupio na snagu jest smanjiti trajanje procedure na nekoliko mjeseci, budući da se znala otegnuti i na više godina.

Drugo referendumsko pitanje - treba li narod birati savezno vijeće - moglo bi naići na odbijanje. Taj tekst koji je izradila stranka UDC (populistička desnica) dobio je tek malu potporu, prenosi Hina.

Uz izravno biranje vlade, tekst predviđa da dva od sedam mjesta u vladi budu namijenjena zastupnicima s retoromanskog i talijanskog govornog područja u Švicarskoj.
XS
SM
MD
LG