Dostupni linkovi

Ljajić predlaže stepenasti cenzus


Lider Socjaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić predlaže izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koje predviđaju stepenasti cenzus za ulazak u parlament.

Stepenasti cenzus od pet, sedam i devet odsto za ulazak u parlament, kao i personalizovani proporcionalni sistem u kome bi birači glasali za konkretnog predstavnika stranke, umesto za partiju, neke su od novina koje predviđa predlog zakona koji je najavio Ljajić.

Lider SDPS-a i ministar trgovine najavio je da će predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, prema kome bi cenzus za ulazak u parlament za jednu stranku bio pet odsto, za listu od dve partije sedam, a za tri stranke devet odsto, sledeće sedmice dostaviti svim parlamentarnim strankama.

"Naš predlog je definisan i biće osnova za razgovor sa svakom strankom koja smatra da je reforma izbornog zakona neophodna", rekao je Ljajić za "Novosti".

Lajić navodi da novo rešenje treba da bude proizvod saglasnosti najvećeg broja stranaka, "kako bismo na ovo pitanje jednom stavili tačku".

On ističe da suština promena treba da bude da zakon doprinese ukrupnjavanju političke scene, jer je sadašnje stanje neodrživo.
XS
SM
MD
LG