Dostupni linkovi

U Bengaziju najmanje 28 mrtvih, 60 povređenih


Najmanje 28 osoba je poginulo, a 60 povređeno u napadu demonstranata na sedište nekadašnjih pobunjenika u libijskom gradu Bengaziju, saopštili su danas bolnički izvori.

"Do sada smo identifikovali tela 28 poginulih, a 60 ljudi je povređeno", izjavio je agenciji AFP lekar u bolnici Al Džala u Begaziju, gradu na istoku Libije, gde je počela pobuna protiv bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Sukobi su izbili u subotu nakon što je više desetina demonstranata, od kojih su neki bili naoružani, pokušalo da istera brigadu "Štit Libije" iz njihovih prostorija u Bengaziju.

Libijske vlasti u eri posle Gadafija, koje još nisu uspele da formiraju profesionalnu novu policiju i vojsku, često pozivaju pripadnike milicije "Štit Libije" da intervenišu u raznim plemenskim konfliktima koji još potresaju tu zemlju.

Portparol te milicije, Adel Tarhuni, rekao je da je jedan njihov član ubijen, a sedam povređeno.

On je stao u odbranu "legitimnosti" svoje brigade, navodeći da je ona zvanično pod pokroviteljstvom ministarstva odbrane.

Tarhuni je dodao da su protesti najpre bili mirni a da su se potom u njih infiltrirali naoružani ljudi.

Portparol oružanih snaga, pukovnik Ali al Šikhi, rekao je za agenciju Lana da je brigada "rezervna snaga libijske armije" i da je napad na nju isto što i "napad na legitimne vlasti".

U oktobru prošle godine, stanovnici Bengazija uspeli su da proteraju ostale slične milicije iz njihovih baza, podseća AFP.
XS
SM
MD
LG