Dostupni linkovi

Obama i Si za novi model saradnje Kine i SAD


Predsdnici SAD i Kine, Barak Obama i Si Đinping, obećali su sinoć na neformalnom sastanku u Kaliforniji da će pokrenuti osnove "za novi model" odnosa dve zemlje.

Ocenivši da su dobri odnosi Pekinga i Vašingtona veoma važni "za ceo svet", Obama je izrazio nadu da se može postići "novi model saradnje s Pekingom", što je Si ponovio rekavši da bi to bio "novi model odnosa dve velike zemlje".

"Predsednik Si je preuzeo dužnost u martu i njegova odluka da nas tako brzo poseti svedoči o važnosti odnosa između Kine i SAD", rekao je Obama na ranču Mirejdž, oko 160 kilometara od Los Anđelesa, gde je održan sastanak.

Obama je rekao da su ti odnosi važni ne samo za prosperitet dve zemlje, već i za azijsko-pacifički region, "znači za ceo svet".

Si je rekao da je sastanak model za budućnost odnosa Kine i SAD. On je pomenuo početak 1970-godine, vreme vladavine američkog predsednik Ričarda Niksona, kada su se Peking i Vašington približili posle nekoliko godina tenzija.

Vašington je nedavno naveo masovne krađe numeričkih podataka iz vladinog i privatnog sektora u SAD i da se sumnja da su krivci poreklom iz Kine. Peking je negirao te tvrdnje i naveo i da i Kina ima isti problem.
XS
SM
MD
LG