Dostupni linkovi

UN: Rusi ne mogu zamijeniti Austrijance na Golanu


Ne može se prihvatiti ponuda Moskve da zamijeni austrijski kontingent Plavih kaciga koji će se povući s Golanske visoravni, jer sprazumi o povlačenju ne dopuštaju Rusiji da sudjeluje u ovim UN-ovim snagama, saopćile su u petak Ujedinjene nacije.

"Sporazum o povlačenju i njegov protokol, zaključeni između Sirije i Izraela, ne dopuštaju stalnim članicama Vijeća sigurnosti da sudjeluju u Snagama Ujedinjenih nacija za posmatranje i povlačenje na Golanu (UNDOF), objasnio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

On je dodao da je poslije austrijske odluke "traženje drugih zemalja koje bi poslale svoje trupe u toku, na aktivan način", ali nije naveo zemlje koje bi dobrovoljno formirale kontigent.

Samo se Fidži angažirao prije nekoliko sedmica da pošalje vojnike za UNDOF, nakon što su Kanada, Japan i Hrvatska povukli svoje vojnike.

UNDOF broji oko hiljadu austrijskih, filipinskih i indijskih posmatrača. Vojnici su u nekoliko navrata bili mete pa je UNDOF bio primoran da smanji svoje patrole.

UNDOF je od 1974. godine zadužen da brine o poštivanju primirja na Golanskoj visoravni, jugozapadnoj regiji Sirije koju je velikim dijelom okupirao Izrael.
XS
SM
MD
LG