Dostupni linkovi

BIH:Podignuta optužnica protiv Vehida Subotića za ratni zločin


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vehida Subotića, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine na području opštine Zenica.

Subotić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba između pripadnika takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, u mjestu Dusina, na području opštine Zenica, kršio pravila međunarodnog prava, odnosno odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je Subotić 26. januara 1993. godine, u mjestu Dusina, zajedno sa drugim pripadnicima Drugog bataljona, pri 7. muslimanskoj brigadi, upao u selo, opkolio kuće hrvatskih civila, a zatim naredio da se 40 civila i nekoliko razoružanih vojnika HVO-a zarobe, saopšteno je iz Tužilaštva.

Nakon toga je, zajedno sa ostalim pripadnicima, izdvojio osam civila, te naredio pripadnicima čete da ubijaju svaki po jednog civila.

Prema navodima optužnice, optuženi je iz grupe izdvojio jednog civila u koga je jedan od pripadnika čete ispalio rafal iz automatske puške. Kako je civil još pokazivao znake života, Subotić je naredio da se ispali još jedan rafal u njega,od čega je ovaj podlegao.

Drugog civila Subotić je lično fizički zlostavljao,a trećeg ubio pucajući mu u leđa. Zatim je, zajedno sa ostalim pripadnicima, ubio još četiri civila, a kada je došao red na jednog od zarobljenih civila, optuženi je naredio da prestanu ubijanje.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
XS
SM
MD
LG