Dostupni linkovi

Austrija povlači vojnike s Golanske visoravni


Austrija će povući svojih 378 vojnika koji se nalaze na Golanskoj visoravni kao dio Snaga Ujedinjenih nacija za posmatranje i povlačenje (UNDOF), izjavili su u četvrtak austrijski kancelar i vice-kancelar.

"Jutrošnji događaji su pokazali da produžavanje čekanja nije održivo", kazali su kancelar Werner Faymann te vicekancelar i ministar vanjskih poslova Michale Spindelegger u zajedničkom saopćenju, osvrćući se na nerede oko jednog prelaza na liniji prekida vatre s Izraelom na Golanskoj visoravni.

"Sigurnost naših vojnikinja i vojnika je prioritetna i ova odluka je, prema tome, neophodna", izjavili su oni kako bi opravdali povlačenje austrijskog kontingenta.

Sirijska vojska je u četvrtak preuzela kontrolu nad prelazom Kuneitra, na liniji prekida vatre s Izraelom na Golanskoj visoravni, koja je u toku jutra pala u ruke pobunjenika.

Austrija je polovinom marta zaprijetila da će povući svoje vojnike s Golana ako embargo na isporuku oružja Siriji, koji je uvela Evropska unija krajem februara, ne bude produžen i poslije 1. juna, iz straha da više neće biti u stanju jamčiti sigurnost svojih Plavih kaciga na tom položaju.
XS
SM
MD
LG