Dostupni linkovi

Nastavljen protest građana BIH zbog JMBG


Ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu danas je nastavljen protest građana koji traže da se odmah donese zakon o jedinstvenim matičnim brojevima građana (JMBG).

Građanima su podijeljene razglednice s fotografijom tromjesečne Belmine Ibrišević koja hitno mora na liječenje u inostranstvo, ali je to nemoguće jer ne može da pređe granicu pošto nema JMBG.

Vijeće ministara BiH juče je pod pritiskom građana donijeo privremenu odluku o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva, ali okupljeni građani traže da parlament usvoji konačno rješenje kako bi novorođenčad u BiH mogla da dobiju JMBG.

Prema nezvaničnim informacijama, učesnicima protesta je obećano da će u današnji red sjednice parlamenta BiH biti uvršćen prijedlog zakona o JMBG koji će najvjerovatnije biti usvojen.

Građani, okupljeni pred zgradom parlamenta BiH, traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH, po uzoru na zemlje regiona, inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje van zemlje teško oboljelih osoba koji ne mogu dobiti stručnu pomoć u BiH.

Traže i da se ministri i zastupnici u oba doma parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 odsto svojih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško obolelih.


Tridesetak ljudi je noć provelo ispred zgrade parlamenta BiH u znak protesta što Vijeće ministara BiH nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMB već privremeno rješenje o izdavanju JMBG.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti JMBG, niti može biti upisano u knjigu rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom je van snage stavljen Zakon o matičnom broju BiH.
XS
SM
MD
LG