Dostupni linkovi

Lider Al Kaide pozvao na rušenje Asada


Lider Al Kide Ajman al Zavahri pozvao je Sirijce da se ujedine u obaranju predsjednika Bašara al Asada i spriječe, kako je rekao, realizaciju američkog plana o uspostavljanju marionetske sirijske države koja bi štitila Izrael.

"Lavovi Levanta, ujedinite se oko ovog časnog cilja i uzdignite se iznad vjerskih ubjeđenja. Amerika, njeni agenti i saveznici žele da prolivate svoju krv i krv svoje djece i žena, a potom uspostave vlasti lojalne njima radi zaštite Izraela", rekao je vođa Al kaide.

U audio poruci dužine 22 minuta, koja je danas postavljena na islamističke web sajtove povodom 65. godišnjice od osnivanja Izraela, Zavahri je rekao da je džihad jedini način za rješavanje palestinskog problema, prenio je Rojters.

Snimak je objavljen dan nakon što su sirijske snage bezbjednosti, uz podršku boraca iz libanskog Hezbolaha, preuzele kontrolu nad graničnim gradom Kusairom od pobunjenika.

SAD su osudile napad sirijske armije na Kusair, a Bijela kuća je pozvala Iran i Hezbolah da povuku svoje borce iz Sirije.

U ovom trenutku nije moguće potvrditi autentičnost Zavahrijevog snimka, u kojem Kusair nije pomenut, što bi moglo da znači da je snimak napravljen prije pada ovog strateški važnog grada u ruke sirijskih snaga.

Zavahri je islamski sveštenik egipatskog porijekla koji je naslijedio Osamu bin Ladena na čelu Al kaide, nakon što su američki specijalci ubili Bin Ladena u Pakistanu 2011. godine.

Zavahri je u poruci kritikovao Iran zbog pružanja podrške Asadu i rekao da je sukob u Siriji "otkrio ružno lice Irana".
XS
SM
MD
LG