Dostupni linkovi

Kerry pozvao Izrael i Palestince da nastave mirovne pregovore


Američki državni tajnik John Kerry zatražio je od Izraela i Palestinaca da ponovo pokrenu prekinute mirovne pregovore, upozoravajući da bi alternativa tome mogla biti "spirala negativnih dešavanja".

"Vrijeme je, ako sada ne uspijemo u tome, možda nećemo imati drugu priliku. Status quo je jednostavno neodrživ", izjavio je on u govoru u Američkom jevrejskom komitetu tokom kojeg je tražio od američkih Jevreja da podrže napore na ponovnom pokretanju mirovnih pregovora, prenosi Reuters.

Kerry je izjavio da je najbolji način da se obezbjedi sigurnost Izraela "jednom i zauvijek okončati sukob s Palestincima i ostvariti mir kroz pregovaračko rješenje".

Kerry, koji je posjetio Izrael četiri puta u četiri mjeseca otkako se nalazi na položaju državnog tajnika, izrazio je sumnju da bi dvije strane mogle u skorije vrijeme prevazići međusobne razlike.

Mirovni pregovori uz američko posredovanje prekinuti su 2010. godine zbog sporenja u vezi s gradnjom jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Palestinci žele da se gradnja naselja prekine, dok Izrael insistira da se razgovori nastave bez postavljanja ikakvih preduslova.
XS
SM
MD
LG