Dostupni linkovi

Turske vlasti potvrdile i drugu smrt tijekom nasilnih prosvjeda


Amnesty International je još tijekom vikenda izvijestio kako su najmanje dvije osobe poginule, turske vlasti su se tek s nekoliko dana zakašnjenja odlučile na potvrdu prvih smrtnih slučajeva.

Prva službeno potvrđena žrtva stradala u nasilnim prosvjedima je 20-godišnji Mehmet Ayvalitas, koji je, prema informacijama dobivenima od turskog udruženja liječnika, stradao u istanbulskoj četvrti Mayis kad se taksi zabio u grupu prosvjednika.

Drugu smrt potvrdile su lokalne vlasti u gradu Antakaya. 22-godišnji Abdullah Comert, mladi pripadnik opozicijske Republikanske narodne stranke, ustrijeljen je.

Vlasti su izvijestile kako je "teško ozlijeđen u pucnjavi od strane neidentificirane osobe" te je kasnije preminuo u bolnici.

Neslužbene brojke govore o stotinama ozlijeđenih. Jedno od najvećih udruženja turskih radničkih sindikata, Kesk, koje okuplja oko 240.000 radnika, odlučilo je podržati antivladine prosvjede diljem Turske dvodnevnim štrajkom.

Udruženje koje predstavlja 11 sindikata Vladu optužuju za "državni teror" i nepoštivanje demokracije. Štrajk najavljen za utorak i srijedu pogodit će škole, sveučilišta, državne institucije i urede
XS
SM
MD
LG