Dostupni linkovi

Federalni parlament o Živku Budimiru i Razvojnoj banci FBiH


U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, na vanrednim sjednicama Predstavničkog doma danas i sutra u Sarajevu bit će riječi o zaključcima koje predlažu dvije zasebne parlamentarne komisije a vezani su za slučaj predsjednika FBiH Živka Budimira i Razvojnu banku Federacije BiH.

Prvim setom zaključaka, pet od osam članova ad hoc komisije predlažu Predstavničkom domu pokretanje postupka za ispitivanje je li Živko Budimir dostojan njegove visoke funkcije i da li je prekršio položenu zakletvu.

Razloga za takav postupak ima, prvenstveno u Budimirovim odlukama o pomilovanju osuđenika, smatraju petorica članova ove komisije. Oni su za Predstavnički dom pripremili, također u formi prijedloga, zahtjev za smjenu Živka Budimira.

Naredni set zaključaka koji će biti pred poslanicima odnosi se na nalaze druge komisije a njen zadatak je bio da istraži činjenice sa 17. Skupštine Razvojne banke FBiH, održane novembra 2012. godine.

Tada je predsjednik Uprave Ramiz Džaferović iznio optužbe na račun pojedinih visokih stranačkih i federalnih dužnosnika, među kojima je i Budimir, da su nezakonito lobirali za kredite nekim firmama.

Poslanici Predstavničkog doma trebali bi se izjasniti o zaključcima koje predlaže Komisija o Budimiru. Procijenit će također ima li osnova za eventualno dostavljanje izvještaja komisije koja se bavila Skupštinom Razvojne banke tužilaštvu ili drugim organima.
XS
SM
MD
LG