Dostupni linkovi

Policija suzavcem rasterala demonstranteTurska policija je u noći izmedju ponedeljka i utorka suzavcem rasterala nekoliko stotina demonstranata koji su bacali kamenice u Ankari i Istanbulu, petog dana protesta protiv turske vlade.

U Ankari, u četvrti Kavaklidere, policija za razbijanje demonstracija je ispalila gumene metke na demonstrante, uglavnom mlade, kaže TV-stanica CNN-Turk.

U Istanbulu, policija je ispalila više desetina granata sa suzavcem da bi u kvartu Gimisuju rasterala 500 demonstranata koji su podigli barikade i zapalili vatru.

U oba grada drugi mirni protestni skupovi su se nastavili tokom noći. Vicepremijer Turske Bulent Arinč će danas održati konferenciju za štampu o događajima bez presedana koji potresaju zemlju od prošle nedelje, najavila je zvanična novinska agencija Anadolija.

Pre no što izađe pred novinare, Arinč će na sastanak kod šefa države Abdulaha Gula koji je u ponedeljak poslao pomirljivu poruku demonstrantima, uveravajući ih da će njihovi zahtevi biti saslušani.

Premijer Tajip Redžep Erdogan koji predvodi Tursku više od deset godina, glavna je meta protesta zbog autoritarne vladavine i, kako kažu demonstranti, zbog želje da islamizuje Tursku koja je zvanično sekularna zemlja.
XS
SM
MD
LG