Dostupni linkovi

Bramerc najavio žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću


Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Bramerc izjavio je u ponedeljak u Briselu da će tužilaštvo najverovatnije uložiti žalbu Apelacionom veću u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića i da je duboko nezadovoljan nedavnom serijom oslobađajućih presuda. On smatra da je tužilaštvo ponudilo sasvim dovoljno dokaza i da "nijednog minuta, ni sekunde" nije očekivao da Stanišić i Simatović budu oslobođeni.

"Još proučavamo obrazloženje sudskog veća i logiku kojom su se rukovodili, ali gotovo je sigurno da ćemo se žaliti", rekao je Bramerc tokom tribine o međunarodnom pravu koja je u nedelju uveče održana u organizaciji Centra za evropsku politiku u sedištu EU.

Dvojica bivših šefova Državne bezbednosti Srbije oslobođena su prošle sedmice prvostepenom presudom odgovornosti za ratne zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile paravojne jedinice koje su pod okriljem Državne bezbednosti osnovali, naoružali i organizovali tokom devedesetih godina, jer nema dokaza da su direktno naredili tim jedinicama da vrše konkretne zločine, podseća Fena.

Bramerc se osvrnuo i na nedavne kontroverzne slučajeve Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala optuženih za zločine u vojno-policijskoj akciji "Oluja", kao i generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji su u prvostepenim presudama osuđeni na duge vremenske kazne, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni svake odgovornosti.
XS
SM
MD
LG