Dostupni linkovi

Dačić-Gruevski: Region da se ujedini po modelu Skandinavije


Nikola Gruevski i Ivica Dacic

Premijeri Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Gruevski složili su se da dve zemlje pre svega treba da unapredjuju ekonomsku saradnju, a Dačić je izneo inicijativu da se region ujedini oko zajedničkih interesa po modelu Skandinavije ili Baltičkih zemalja.

“Spremni smo i zainteresovani, radovali bismo se, ako bi bila prihvaćena inicijativa da se organizujemo u regionu, da sublimiramo interese poput Skandinavije i Baltičkih zemalja”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gruevskim.

Navodeći oblasti u kojima je saradnja moguća, on je posebno istakao infrastrutkturu, završetak radova na Koridoru 10, izgradnja kraka Južnog toka ka Makedoniji i energetiku, dok u okviru bilateralnih odnosa Dačić značajan prostor za saradnju vidi u oblasti unutrašnjih poslova, odbrani...

Ocenivši da je današnja, prva zajednička sednica dve vlade, bila odlična prilika za razmenu informacija o aktuelnim pitanjima i situaciji u regionu, Gruevski je rekao da je to bio još jedan dokaz kvaliteta u odnosima, tradicionalnog prijateljstva i saradnje na planu evrointegracija.

Makedonski premijer je rekao i da činjenica da se sve zemlje regiona na putu ka EU suočavaju sa uslovima koji ranije drugima nisu postavljani i zaključio:”To nas ne obeshrabruje, ne demotiviše - naprotiv”.

Na zajedničkoj sednici dve vlade, kako je naveo, bio je i konkrentih predloga za projekte u oblasti poljoprivrede, zdravstva u infrastrukture, a upitan da li ima podršku i albanskih ministara u makedonskoj vladi, imajući u vidu da ni jedan od njih nije došao danas u Beograd, Gruevski je odgovorio potvrdno dodavši da se oni ne bave resorima i oblastima koje su bile u centru pažnje današnje sednice.
XS
SM
MD
LG