Dostupni linkovi

Rjabkov: SAD ne vrše dovoljan pritisak na sirijsku opozicijuSjedinjene Države ne vrše dovoljan pritisak na sirijsku opoziciju da učestvuje na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i da odustane od svojih zahteva za odlaskom s vlasti predsednika Bašara al-Asada, izjavio je u ponedeljak zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rusija i Sjedinjene Države objavili su 7. maja da će pokušati da u što skorije vreme okupi predstavnike Asadove vlade i njenih protivnika na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u nastojanju da se okonča sirijski sukob, a konkretan datum nije određen, prenosi Reuters.

On je kazao da SAD "ne bi trebale dopustiti opoziciji da upućuje ultimatume i postavlja preduslove.

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija saopštila je krajem prošlog meseca da će učestvovti na miriovnim pregovorima samo ako se odredi rok za Asadov odlazak s vlasti.

Rusija je najmoćniji Asadov strani zaštitnik tokom sukoba u kojem je ubijeno više od 80.000 osoba od marta 2011. godine, i zajedno s Kinom uložila je veto na tri rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koje su imale za cilj da izvrše pritisak na Asadovu vladu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG