Dostupni linkovi

Češka: Jedna žrtva poplava, troje nestalih


Ilustracija
U nedelju je od posledica poplave u Tšebenjicama kraj Praga u ruševinama vikendice koju je srušila voda poginula jedna žena, a tri osobe koje su splavarale na nabujalim rekama vode se kao nestale.

Zbog obilnih neprestanih kiša poslednjih dana iz korita su se izlile pritoke dve najveće češke reke Labe i Vltave, a na 45 mesta u Češkoj proglašen je najviši stepen pripravnosti zbog popoplava a na 65 deonica puteva saobraćaj je zbog vode u prekidu.

Češki premijer Petr Nečas odobrio je u nedelju pomoć vojske u ugroženim područjima i već 200 vojnika pomaže u Pragu da se na kritična mesta postave mobilne metalne barijere koje je grad nabavio nakon poslednjih razornih poplava 2002. godine.

"Trenutno Vltavom protiče 1.500 kubnih metara vode u sekundi, što je najviši stepen uzbune zbog poplava. U gradu sam proglasio stanje opasnosti", kazao je u nedelju na konferenciji za novinare vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček.

Širom Češke zasedaju krizni štabovi a uveče će se vanredno sastati i vlada, pošto meteorolozi izdaju samo pesimistične prognoze o daljim obilnim kišama tokom popodneva i cele naredne noći, prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG