Dostupni linkovi

Čileanski sud: Privesti čoveka koji je možda ubio Nerudu


Sud u Čileu je u nedelju naredio policiji da pronađe čoveka koji je, prema navodima tužilaštva, pre ravno 40 godina usmrtio slavnog pesnika Pabla Naredu, dobitnika Nobelove nagrade.

Zvanični uzrok Nerudine smrti 1973. godine do sada je bio - rak prostate.

Međutim, advokat Eduardo Kontreras, zastupnik onih koji traže ponovno otvaranje ovog slučaja, tvrdi da novi dokazi ukazuju da su Nerudu najverovatnije ubili agenti čileanskog diktatora Augusta Pinočea.

Kontreras je izjavio da lekar, koji je svojevremeno rekao da je bio uz Nerudu kada je ovaj preminuo, sada kaže da je tu bio još jedan lekar po imenu Prajs. Međutim, u bolničkim dosijeima nema nikakvog doktora Prajsa, ali se opis navodnog lekara poklapa se sa opisom Majkla Taunlija, agenta američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji je sarađivao sa čileanskom tajnom policijom u doba Pinočea.

Taunli je stavljen pod američki program zaštite svedoka pošto je priznao da je u Vašingtonu i Buenos Ajresu ubijao istaknute kritičare Pinočeovog režima. Pablo Neruda bio je istaknuti levičar i član Komunističke partije Čilea i pristalica socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji je ubijen u septembru 1973. u vojnom puču Augusta Pinočea,podseća Beta.
XS
SM
MD
LG