Dostupni linkovi

Beograd: Čas istorije u znak sećanja na žrtve logora "Topovske šupe"


U nedelju, 2. juna u 12 časova biće održani "Čas istorije" i protestna akcija protiv rušenja objekata nekadašnjeg nacističkog logora Topovske šupe u Beogradu, posvećene čuvanju sećanja na ubijene logoraše. Čas istorije biće održan u objektima bivšeg koncentracionog logora, u Tabanovačkoj ulici br. 1 (Autokomanda).

Nakon okupljanja kod Spomen parka stradalim Jevrejima i Romima, organizatori će “Časom istorije” u objektima koji su 1941. godine služili kao koncentracioni logor, podsetiti da je nedopustivo da se na mestu odakle su od okupatora zarobljeni taoci odvođeni u smrt, gradi šoping centar kao mesto zabave i potrošačke razbibrige, kako je to za sada planirano.

Nakon časa istorije učesnici i učesnice ce poslati osnovne informacije o istoriji logora Topovske šupe svim odbornicima Skupštine grada Beograda kao i institucijama u čijoj nadležnosti je donošenje odgovarajućih akata i odluka o ovakvim istorijskim lokacijama.

“Jevrejski logor Beograd”, kako su Topovske šupe nazivane u nemačkim dokumentima, formiran je u Beogradu u leto 1941. godine i u njemu je bilo zatočeno oko šest hiljada Jevreja i 1.500 Roma, uglavnom iz Beograda i Banata.

Pre nepunih dva meseca mediji u Srbiji su opet aktuelizovali slučaj gradnje tržnog centra na Autokomandi, na mestu gde je nekada bio jedan od od prvih logora za Jevreje u Evropi. Iako su neko vreme postojale tvrdnje zvaničnika da novi vlasnici pristaju da obeleže logor i podrže inicijativu da se on memorijalizuje, u proleće 2012. godine, kada je objavljen početak radova na preuređenju prostora u trgovinski centar, u javnosti nije bilo ni reči o obeležavanju mesta logora.
XS
SM
MD
LG