Dostupni linkovi

Istanbul: Deseci ozlijeđenih u sukobu policije i prosvjednika


Deseci ljudi ozlijeđeni su u nasilnoj intervenciji specijalne policije rano jutros protiv više stotina prosvjednika koji su danima kampirali u parku u središtu Istanbula prosvjedujući protiv plana urbanizacije.

Policajci su upotrijebili suzavac kako bi u zoru deložirali prosvjednike iz Gezi Parka na Trgu Taksimu, središnjem trgu europskog dijela najvećeg turskog grada. Prosvjednici su cijeli tjedan kampirali u parku kako bi prosvjedovali protiv plana urbanizacije koji predviđa rušenja stabala u parku i izgradnju novog kulturnog i trgovačkog centra.

Od ponedjeljka su stanovnici Istanbula, redoviti posjetitelji parka i ekološki aktivisti koji park smatraju plućima tog dijela grada, stražarili uz podršku parlamentarne oporbe i svakodnevno se borili protiv snaga reda tvrdeći da se radi o nezakonitim radovima.

Nakon intervencije u petak, prosvjednici su se ponovno počeli okupljati na prilazima parku s oko 600 stabala nastalom 1940. koji postupno nagrizaju luksuzni hoteli podignuti u okolici.

Najveći turski grad s 15 milijuna stanovnika, koji vodi vladajuća islamsko-konzervativna stranka, tvrdi da će sva stabla uklonjena s korijenom bila posađena na drugim mjestima, te da su najavljeni radovi dio plana pretvaranja Taksima u pješačku zonu, koji treba biti završen u lipnju.

Trg Taksim središnja je točka Istanbula i na njemu se redovito odvijaju svi veliki prosvjedi u Turskoj.
XS
SM
MD
LG