Dostupni linkovi

Pisma s ricinom Obami i BloomberguBarack Obama, predsjednik SAD-a, i Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, dobili su pisma koja sadržavaju otrovni prah ricin. Obami je poslano jedno pismo s ricinom, a Bloomberg je dobio dva takva pisma. Pismo poslano Obami poslano je na adresu Bijele kuće.

Pismo je predano protuterorističkoj službi FBI-ja radi analize i istrage, izjavio je glasnogovornik Edwin Donovan u kratkom priopćenju poslanom agenciji France Presse.

U srijedu je njujorška policija objavila da je lobistička skupina Mayors Against Illegal Guns koju podupire Bloomberg, u petak u New Yorku i u Washingtonu otvorila sumnjive omotnice. One su sadržavale anonimne prijetnje i prva ispitivanja pokazuju prisutnost ricina, rekao je glasnogovornik policije, dodavši da je pošiljatelj u njima prijetio gradonačelniku Bloombergu u vezi s raspravom o kontroli nošenja vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama.

Pripadnici specijalnog odjela njujorške policije koji su radili s tim pismima u uredu na Manhattanu imali su u subotu lakše simptome izloženosti ricinu koji su liječeni, rekao je glasnogovornik njujorške policije Paul Browne. Pisma s ricinom, najjačim biljnim otrovom, u travnju su poslana predsjedniku Baracku Obami i jednom američkom senatoru.
Otkrivena su prije nego su stigla primateljima, ali je vijest o njima, nedugo nakon dvostrukog napada na bostonski maraton, izazvala veliku uznemirenost u SAD-u.
XS
SM
MD
LG