Dostupni linkovi

Delegacija američkog Kogresa u Moskvi


Delegacija američkog Kongresa doputovala je u Moskvu da bi sa ruskim parlamentarcima razgovarala o toku istrage o napadu u Bostonu, izjavio je član Predstavničkog doma Dejna Rorabaker.

"Ne bih želio da ulazim u detalje naše posjete. Ovdje smo da bismo uspostavili potpuno razumijevanje između naših vlada u borbi protiv terorizma. Borba protiv radikalnog terorizma nas ujedinjuje“, izjavio je za RIA "Novosti“ Rorabaker, koji je predsjednik Komisije za evropska i evroazijska pitanja.

On je potvrdio da će tokom ovih susreta biti riječi o napadu u Bostonu, kao i o načinu za saradnju i razmjenu informacija.

Delegacija će nastojati da utvrdi da li je razmjena informacija Rusije i SAD o Tamerlanu Carnajevu, koji je izvršio napad u Bostonu, bila potpuna.

"Ako ustanovimo da je nedostatak povjerenja doprinio nedovoljnoj saradnji između ruske obavještajne službe i FBI, razgovaraćemo, jer nema više razloga da se zadrži isti odnos kao u vrijeme hladnog rata", prethodno je izjavio Rorabaker.

Dvije eksplozije odjeknule su 15. aprila u blizini cilja tokom međunarodnog maratona u Bostonu. Od eksplozije je poginulo troje ljudi, a više od 280 je ranjeno.

Napadač Tamerlan Carnajev preminuo je 19. aprila od rana zadobijenih u sukobu sa policijom, dok je njegov mlađi brat Džohar Carnajev priveden u noći između 19. 20. aprila u predgrađu Bostona.
XS
SM
MD
LG