Dostupni linkovi

Šteta od nereda u Švedskoj skoro 6 miliona eura


Materijalna šteta koja je u Stokholmu i okolini pričinjena u jednonedeljnim neredima, mogla bi da dostigne 5,8 miliona eura, saopštile su danas opštinske vlasti.

"Za sada, naše zvanične brojke su 20 miliona kruna (2,3 miliona eura), ali prema mojim procjenama, šteta bi mogla da dostigne 50 miliona kruna (5,8 miliona eura)", rekla je na konferenciji za novinare zvaničnica grada Stokholma Irena Svenonius.

Neredi su izbili 19. maja pošto je policija ubila jednog 69-godišnjeg čovjeka u predgrađu Stokholma prilikom pokušaja hapšenja. Policajci su tvrdili da ih je taj čovek napao nožem, dok demonstranti tvrde da se radi o prekomjernoj upotrebi sile.

Oko 150 vozila i desetine zgrada je zapaljeno. Oko 50 osoba je uhapšeno, a većina njih je poznata policiji, navode gradske vlasti.

Nasilje je podstaklo debatu u Švedskoj o integrisanosti imigranata koji predstavljaju 15 odsto stanovništva. Oni žive uglavnom u siromašnim četvrtima velikih gradova, a među njima je nezaposlenost veća nego među ostalim stanovništvom.
XS
SM
MD
LG