Dostupni linkovi

Sud BIH:Ukinut pritvor Edinu Džeki optuženom za ratne zločine


Sud BiH prihvatio je ponuđenu garanciju i ukinuo pritvor Edinu Džeki, optuženom za zločine nad civilima i zarobljenim vojnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na području Konjica i Jablanice.

Odlukom Suda BiH prihvaćena je garancija na nekretnine u vrijednosti od oko 604.000 KM, a Džeko će biti pušten na slobodu nakon što dostavi pravosnažno rješenje o stavljanju hipoteke na određene nekretnine, prenosi Birn.

Osim puštanja na slobodu uz garanciju, Sud BiH je Džeki odredio mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice.

Izrečene mjere zabrane, prema odluci Suda BiH, mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. U slučaju da Džeko prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Džeko je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Kao bivši pripadnik jedinice "Zulfikar" Armije BiH, optužen je za učešće u strijeljanju zarobljenih vojnika HVO-a i hrvatskih civila u Trusini kod Konjica, kao i za zločine počinjene u Jablanici.

Džeko je nakon rata emigrirao u SAD, ali su ga američke vlasti, na zahtjev pravosuđa u BiH, izručile u decembru 2011. godine.

Suđenje Džeki pred Sudom BiH počelo je u julu 2012. godine.
XS
SM
MD
LG