Dostupni linkovi

Njemačka Vlada preporučila Bundestaku da odobri datum za Srbiju


Njemačka vlada predložila je Bundestagu da odobri utvrđivanje datuma za početak pristupnih pregovora između Srbije i Evropske unije.

Državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Mihael Link uputio je u ponedjeljak odgovarajuće pismo predsjedniku Bundestaga Norbertu Lammertu.

U tekstu, u koji je uvid imala dopisnica Bete, kaže se da je "iz perspektive njemačke vlade, bilans reformi koje je sprovela Srbija dovoljan za otpočinjanje pristupnih pregovora, ukoliko Srbija preduzme vidne i trajne korake za sprovođenje sporazuma od 19. aprila".

"Otpočinjanje pristupnih pregovora, uz navedene mjere, po mišljenju savezne vlade, doprinijelo bi obezbjeđivanju nastavka procesa normalizacije između Srbije i Kosova i bilo doprinos daljoj stabilizaciji regiona", navedeno je u pismu upućenom predsjedniku Bundestaga.

Njemački ambasador u Srbiji juče je izjavio da konačna odluka o preporuci Njemačke za dodjeljivanje datuma Srbiji za početak pristupnih pregovora zavisi od odluke njemačkog parlamenta.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke preporučilo Bundestagu da da pozitivnu odluku o otpočinjanu pregovora o članstvu Srbije u EU.
XS
SM
MD
LG