Dostupni linkovi

Sarajevo:Radnici ispred OHR-a tražili vanredne izbore


Predstavnici sindikata na jutrošnjoj press konferenciji uoči protesta
Predstavnici sindikata na jutrošnjoj press konferenciji uoči protesta
Oko 7 000 radnika započelo je danas u Sarajevu protest pod sloganom "Robovi biti nećemo", kojim žele da izvrše pritisak na institucije vlasti u Federaciji BiH koje su odgovorne za njihov loš socijalno-materijalni položaj, a moguć je i zahtjev za ostavkama nadležnih.

Nakon što su ispred OHR-a na razglasu pročitali svoju poruku visokom predstavnku Valentinu Inzku u kojoj traže da građanima omogući da na vanrednim izborima iskažu svoje mišljenje, radnici su krenuli prema sljedećoj tački pohoda, Parlamentu FBiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović ponovio je da radnici insistiraju na sprečavanju rada na crno, smanjenju nezaposlenosti, uvezivanju radnog staža, uplati zdravstvenog osiguranja, odnosno traže dosljednu zaštitu njihovih osnovnih prava.

"Nezadovoljni radnici najviše zahtjeva imaju prema federalnoj Vladi, od koje traže da hitno počne da ispunjava obaveze koje im je obećala. Naši zahtjevi su takvi da ih odmah treba realizovati, bez ikakvih rasprava. Vremena više nema, vrijeme je isteklo", rekao je Bajramović novinarima u Sarajevu.

On je u ime radnika poručio vlastima da se ne bore samo za svoje fotelje nego za radnička prava."Ili se borite za nas ili odlazite", poručio je Bajramović.

Zahtjevi prema Predsjedništvu BiH odnose se na poboljšanje imidža BiH, dok se od izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH očekuju ustavne promjene, energičnija borba protiv korupcije, kao i uključivanje sindikata u proces evropskih integracija BiH.

Radnici od OHR-a traže da "napokon, u punom kapacitetu počne da ispunjava svoj zadatak vrhovnog tumača provođenja civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazum, spriječi političke blokade, te omogući građanima BiH da se na referendumu izjasne o svim za njih bitnim pitanjima, što se odnosi i na mogućnost sazivanja vanrednih izbora".
XS
SM
MD
LG