Dostupni linkovi

Pod sloganom "Robovi biti nećemo" protest radnika BiH u Sarajevu


Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas u Sarajevu organizira radničke proteste.

Iz Sindikata je već najavljeno da su sumirani zahtjevi koji će biti predočeni domaćim i međunarodnim zvaničnicima i institucijama, a koji se svode na borbu protiv korupcije i kriminala, bolje uvjete rada, te izmjenu ili provođenje zakona.

Također, razlozi za nezadovoljstvo su, kako je kazao predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović na konferenciji za novinare početkom ove sedmice, rad nacrno, visoki stepen nezaposlenosti, neuvezivanje radnog staža i neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja.

Procjenjuje se da će protesti u Sarajevu, koji počinju u 11 sati u Vilsonovom šetalištu, okupiti oko 7.000 ljudi, a glavni slogan je "Robovi biti nećemo!", koji, kako je istaknuto, oslikava današnju situaciju u BiH, kada su u pitanju radnička prava.

Povorka radnika, kako je predviđeno, obići će državne i federalne institucije, planirano je da se zaustave i ispred zgrade OHR-a, a zahtjevi će ići i kantonalnim vladama i skupštinama.

Govoreći o otkazivanju podrške u protestima pojedinih granskih sindikata u Savezu, Bajramović je rekao da SSSBiH ide na proteste na temelju odluke Glavnog odbora tog sindikata za koju su na sjednici 1. maja glasali granski sindikati.
XS
SM
MD
LG