Dostupni linkovi

Meksiko: uragan Barbara usmrtio dvije osobe a prijeti i rafineriji



Uragan "Barbara" stigao na najjužniju obalu Meksika u Tihom okeanu, usmrtivši najmanje dvije osobe, među kojima je i 61-godišnji američki surfer koji se udavio, javljaju agencije. Međutim, "Barbara" prijeti i najvećoj tamošnjoj rafineriji.

Jedan Amerikanac se udavio u podivljalom okeanu pošto je ignorisao zabranu korištenja plaže u gradu Salina Krus u susjednoj državi Oaksaka, izjavio je direktor civilne zaštite u toj državi Manuel Masa. Druga žrtva je 27-godišnji muškarac koga je odnijela nabujala rijeka u gradu Pinotepa Nasional u Oaksaki, rekao je gradonačelnik Karlos Sarabija, prenosi AFP.

Vjetrovi uragana dostižu brzinu do 120 kilometara na sat. Luke na pogođenom području su zatvorene, a hitne službe države Oaksake iz opreza su evakuisale stanovnike nekih područja, uključujući i onih u neposrednoj blizini rafinerije.

Meksički državni naftni monopolist Pemex ranije u srijedu je rekao da njegova najveća rafinerija u Salian Cruzu, kapaciteta 330.000 barela sirove nafte dnevno, radi normalno.
XS
SM
MD
LG