Dostupni linkovi

Oland: Neće Brisel diktirati Francuskoj šta da radi


Fransoa Oland
Fransoa Oland

Francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) izjavio je u srijedu uveče da "(Evropska) komisija neće diktirati" Francuskoj šta "treba da radi" - Brisel je zatražio od Pariza da ove godine počne reformu penzionog sistema.

"Što se tiče strukturnih reformi, uključujući i penzionu, naše je i samo naše da kažemo šta je pravi način da se postigne cilj", ukazao je predsjednik Briselu u neobično oštrom tonu - primećuje agencija AFP.

Evropska komisija je zatražila od Francuske da izvede reforme, uključujući penzije i tržište rada, u zamjenu da joj se odobre dvije godine odlaganja roka za smanjenje budžetskog deficita na ispod tri posto.

Oland je rekao da "već ima prijedlog" penzijske reforme, te da će reforma biti sprovedena "u saradnji, pravedno, odgovorno".

On je u srijedu ponovio da je cilj njegove vlade "da preokrene krivulju nezaposlenosti" do kraja ove godine, dok Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa dalji porast nezaposlenosti u Francuskoj i ove, i iduće godine, iznad 11 posto.
XS
SM
MD
LG