Dostupni linkovi

Otkazan samit u Ohridu


 Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov otkazao je danas sastanak šefova država i vlada jugoistočne Evrope, koji je 1. i 2. juna trebalo da bude održan u Ohridu.

Ivanov je izjavio da je to u interesu države i njenog dostojanstva. On je istakao da sve što je Makedonija činila bilo u skladu sa osnivačkim dokumentima i pravilima, kao i da je delovala kao odgovorni predsedavajući Procesa regionalne saradnje.

“Nažalost,stare balkanske predrasude i kompleksi su oživeli uoči Samita. Nikada neću dozvoliti da se stare balkanske predrasude prelamaju i interesi balkanskih država ostvaruju na račun Makedonije”.

Ivanov je dodao da se izazovi rešavaju dijalogom, a ne bojkotom. “Naš cilj je bio, i sve smo učinili da okupimo sve lidere regije za istim stolom”, kazao je makedonski predsednik.

Prethodno su učešće otkazali predsednici Hrvatske i Albanije Ivo Josipović i Bujar Nišani zato što predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije pozvana da učestvuje na Samitu. To je suprotno duhu saradnje i dijaloga u regionu i ostvarenju zajedničkog cilja -evropske integracije, kako je saopštio predsednik Albanije.

Makedonija je juče saopštila da Kosovo neće učestvovati na Samitu o regionalnoj saradnji u Ohridu 1. juna, jer se tome protivilo nekoliko zemalja učesnica. U Prištini je saopšteno da predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije pozvana na Samit u Ohridu zbog
protivljenja Srbije i Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG