Dostupni linkovi

Odbrana najavila žalbu - nije bilo zločinačkog poduhvata



Branioci bivših lidera Hrvata u BiH, koje je Haški tribunal jutros osudio na višegodišnje kazne zbog zločina nad Bošnjacima, najavili su da će uložiti žalbe na tu presudu.

Advokat Vesna Alaburić, koja je branila četvrtooptuženog Milivoja Petkovića, osuđenog na 20 godina zatvora, izjavila je da će odbrana u žalbenom postupku nastojati da dokaže da "zločini koje je sud u presudi pomenuo nisu bili posledica zločinačkog plana nego konkretnih događaja u odredenim sredinama i posledica ratnih sukoba".

Ona je ocenila da koncept udruženog zločinačkog poduhvata daje sudu mogućnost da "nekog oglasi krivim, bez da se bavi individualnim delima", nego da "sve osudi za takozvanu, bazu zločina".

Haški tribunal osudio je danas bivšeg lidera Hrvata u BiH Jadranka Prlića na 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u BiH, 1993-94, a petorici saoptuženih izrekao je kazne od 10 do 20 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje "hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim proterivanjem bošnjačkokg stanovništva iz osam opština u BiH.

Tribunal je presudio da je u osmišljavanju tog zločinačkog poduvhata učestvovao tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a da ga je u BiH ostvarivala, pored Hrvatskog veća odbrane - oružane formacije bosanskih Hrvata - i vojska Republike Hrvatske.
XS
SM
MD
LG