Dostupni linkovi

Tužilac: Ključna presuda o Tuđmanovoj ulozi



Tužilac Kenet Skot (Kenneth Scott) ocenio je da je "ključna" i "istorijska" današnja presuda kojom je Haški tribunal osudio na višegodišnje zatvorske kazne lidere Hrvata u BiH zbog progona Bošnjaka, 1993-94.

"Mi smo veoma zadovoljni presudom. Pravda je zadovoljena. Ovo je ključna presuda Tribunala, koja je istinski odrazila događaje na području Herceg-Bosne", rekao je Skot posle izricanja presude.

Tužilac je naznačio da se do presude "nije mnogo znalo šta se dešavalo na području Herceg-Bosne i pod vođstvom Franje Tuđmana".

"Nikada do sada sud nije u ovom obimu ukazao na Tuđmanovu ulogu" u zločinima počinjenim u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, podvukao je Skot, dodajući da je današnja presuda "najznačajniji pokazatelj te uloge".

Tribunal je zbog zločina nad Bošnjacima bivšeg lidera Hrvata u BiH Jadranka Prlića na 25 godina zatvora, a petorici saoptuženih izrekao je kazne od 10 do 20 godina zatvora.

Kako je rekao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), presudom je utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje "hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim proterivanjem bošnjačkog stanovništva iz osam opština u BiH.
XS
SM
MD
LG