Dostupni linkovi

Milanović: Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata


 Zoran Milanovic
Zoran Milanovic

Kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu da bi se Herceg Bosna pripojila Hrvatskoj ne odgovara stvarnosti, izjavio je predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović povodom presude Haškog tribunal šestorici lidera takozvane Herceg Bosne na 111 godina zatvora.

“Verujem da će drugostepeno telo uzeti u obzir ono što mi smatramo, a to je da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata", komentarisao je na početku sednice Vlade Milanović.

On je dodao da su Hrvatska i BiH oduvek bili saveznici i da je upravo zahvaljujući glasu hrvatskog naroda BiH ostvarila samostalnost.

"Hrvatska je imala grešaka u Bosni i Hercegovini, ali je bila partner, bila je saveznik i jako puno je pomagala. Bez glasova hrvatskog naroda na referendumu u proleće '92 BiH ne bi nikad bila samostalna država. Ima tu puno argumenata koji svima nama govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stepen, pokazalo se da su u drugom stepenu promene moguće, katkad i neočekivano", zaključio je Milanović.

Haški tribunal je osudio Jadranka Prlića, bivšeg premijera takozvane "Herceg-Bosne" na 25 godina zatvora, komandante Hrvatskog vijeća obrane (HVO)Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, te ministra odbrane Bruna Stojića na 20, komandanta vojne policije HVO Valentina Ćorić na 16, a šefa Ureda za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Oni se terete se da su počinili zločine u okviru "udruženog zločinačkog poduhvata" predvođenog bivšim predsednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj".
XS
SM
MD
LG