Dostupni linkovi

OECD upozorava na rizik od stagnacije u evrozoni


 OECD
OECD

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) revidirala je naniže svoju prognozu rasta za velike zapadne privrede, sa izuzetkom Japana, i upozorila na rizik od "stagnacije" u Evropi.

Svetski privredni rast trebalo bi da dostigne 3,1 odsto ove godine, što je niže od 3,4 odsto koliko je Organizacija predvidela u svom prethodnom izveštaju iz novembra 2012.

Prema novoj prognozi 17 zemalja evrozone će ući u dublju recesiju sa -0,6 odsto ove godine. U novembru je bio predviđen privredni pad u zemljama evrozone od -0,1 odsto.

U svom polugodišnjem izveštaju Organizacija je upozorila da bi produžena ekonomska slabost u Evropi "mogla da uđe u stagnaciju sa negativnim posledicama za svetsku privredu" i pozvala Evropsku centralnu banku da učini više da podrži privrednu aktivnost.

OECD očekuje da će nezaposlenost od 12,1 odsto u evrozoni i dalje rasti i da će se stabilizovati na vrlo visokom nivou 2014. godine.

U SAD očekuje se rast od 1,9 odsto ove godine, prema dva odsto očekivanih u novembru, kao i dalji rast od 2,8 odsto 2014. godine.

U Kini, zemlji koja nije članica OECD-a, rast 2013. bi trebalo rast da bude "manji od uobičajenog drugu godinu zaredom", ocenjuje se u izveštaju.
XS
SM
MD
LG