Dostupni linkovi

Prijava da gradonačelnik Gdanjska propagira komunizam



Protiv gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča podneta je u Krakovu krivična prijava zbog toga što je obnovio istorijski spomenik - nekadašnju kapiju na brodogradilištu u Gdanjsku sa natpisom iz tog vremena Brodogradilište Lenjina.

Prijavu su podnela dvojica nekadašnjih aktivista otpora Poljaka komunističkom režimu iz Krakova i Lodja.

U brodogradilištu u Gdanjsku 1980. godine je u radničkom buntu rodjen prvi nezavisni sindikat iza gvozdene zavese, Solidarnost, na čelu sa vodjom štrajka a kasnije i prvim vanpartijskim predsednikom Poljske Lehom Valensom.

"Na kapiju je gradonačelnik postavio natpis Brodogradilište Lenjina čime je prekršio zakon koji zabranjuje da se slavi komunistički režim. Brodogradilište je javno mesto a komunističkim simbolima je mesto samo u muzeju", obrazložili su krivičnu prijavu Kšištof Bzdil iz Krakova i Januš Fatiga iz Lodja.

Želja gradonačelnika i gradskih odbornika Gdanjska da i sporedna kapija u nekadašnjem obliku od prošle godine podseća Poljake I turiste na burno poglavlje savremene poljske istorije od početka je trn u oku sindikatu Solidarnost u Gdanjsku i poljskoj konzervativnoj desnici.
XS
SM
MD
LG