Dostupni linkovi

UN:Predstoji košmar u Siriji


Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je danas da predstoji "košmar" u Siriji gdje se više od dvije godine vode borbe između vladinih snaga i pobunjenika.

Istovremeno ulažu se diplomatski napori za što skorije organizovanje međunarodne konferencije nazvane "Ženeva Dva" za nalaženje političkog rješenja sukoba.

"Humanitarna, politička i socijalna katastrofa već nas je pogodila u Siriji i ono što nas čeka je pravi košmar", rekla je Pilaj na otvaranju 23. šednice Saveta UN za ljudska prava.

Ona je izrazila bojazan da međunarodna zajednica neće uspjeti da ispuni osnovne obaveze prema žrtvama.

Pilaj je rekla da još ima nade da će međunarodna zajednica učiniti nešto opipljivo da zaustavi patnje i sve veće prolivanja krvi u Siriji i ocijenila da je poslije više od 26 mjeseci nasilja situacija postala "nepodnošljiva uvreda ljudskoj svjesti".

Visoka komesarka je još jednom osudila teške zločine koje su počinile snage vjerne sirijskom režimu i rekla da su škole i bolnice na meti sirijskih oružanih snaga. Ona je rekla da vlada u Damasku nastavlja neselektivno da koristi silu u stambenim četvrtima.

Naoružane pobunjeničke grupe takođe čine neselektivno nasilje, istakla je Pilaj i rekla da su oni koristili civile kao ljudski štit i da nastavljaju da otimaju ljude.
XS
SM
MD
LG