Dostupni linkovi

Hrvatska: Počelo ponovno suđenje za aferu "kamion"


U Zagrebu počelo ponovljeno suđenje bivšem ministru odbrane Berislavu Rončevića i njegovom pomoćniku zbog nabavke loših i skupih kamiona za hrvatsku vojsku čime su oštetili budžet.

"Slučaj kamioni" je Vrhovni sud vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu. Dvojica optuženih Berislav Rončević i Ivica Bačić na početku su se izjasnili da nisu krivi, a u toku je čitanje optužnice.

U aprilu, Vrhovni sud je odbacio prvostepenu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje, ocijenivši da u postupku nije ustanovljeno tačno činjenično stanje.

Rončević i Bačić osuđeni su na četiri odnosno na dvije godine zatvora jer su kupovinom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku državnu kasu navodno oštetili za 10,2 miliona kuna (1,34 miliona eura).

Vrhovni sud ocijenio je da je prvostepeni sud štetu širokih razmera nastalu kupovinom kamiona marke Iveco utvrdio na hipotetskom zaključku, odnosno na šansi ministarstva odbrane da se ostvari povoljnija ponuda kompanije MAN.

Rončevićev advokat Krešimir Vilajtović izjavio je prije suđenja da će se u ponovljenom postupku dokazati da optuženi nisu počinili krivična djela za koja se terete.
XS
SM
MD
LG