Dostupni linkovi

U Prištini održan protest protiv Eulexa


Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Prištini na protestu protiv hapšenja bivših komandanata OVK.Učenici protesta su se razišli nešto oko 13 sati i najavili nove proteste ne precizirajući kada.

Protest je počeo jutros, a organizovali su ga vetarani bivše Oslobodilačke vojske Kosova protiv pritvanja nekadašnjih pripadnika i komandanata OVK iz "Dreničke grupe", uključujući i dvojicu uticajnih bivšig lidera te formacije, Samija Ljuštakua i Sulejmana Selimija.

Učesnici protesta uzvikivali su "OVK, OVK" i nose parole na kojima piše "Sloboda oslobodiocima" i "Ja sam ubio Bulatovića", aludirajući na Ivana Bulatovića, čije je ubistvo dio istrage.

Demonstracije su zakazane pošto je sud u Prištini naredio je da sva sedmorica pripadnika "Dreničke grupe", osumnjičenih da su počinili ratne zločine eventualno suđenje dočekaju u kućnom pritvoru.

Odluka je donijta poslije maratonskog saslušanja sedmorice bivših pripadnika i komandanata OVK, jer je međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do okončanja procesa.

Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.

Selimi je do kraja 1998. godine bio glavni vojni komandant OVK, a od 2009. do 2011. bio komandant kosovskih bezbjednosnih snaga, a prethodno je bio visoki oficir kosovskog zaštitnog korpusa, nastalog raspuštanjem OVK 1999. godine.
XS
SM
MD
LG