Dostupni linkovi

Ubijena sirijska novinarka


Novinarka sirijskog informativnog televizijskog kanala Al-Ihbarija ubijena je blizu strateškog grada Kuseira, u centralnom dijelu Sirije, gdje se vode borbe između
pobunjenika i vladinih snaga potpomognutih pripadnicima libanske šiitske grupe Hezbolah, javila je danas ta informativna kuća.

Novinarka Jara Abas ubijena je sjeverno od grada Kuseira, naveo je ovaj izvor i dodao da su je ubili "teroristi", kako sirijske vlasti nazivaju snage koje se bore protiv vlade.

Sirijsko ministarstvo informisanja saopštilo je da su pobunjenici ubili novinarku državne televizije Al-Ihbarija kod vazdušne baze Daba, u centralnoj provinciji Homs blizu Kuseira, dok je izveštavala o sukobima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je danas da je najmanje 79 pripadnika libanskog šiitskog pokreta Hezbolah koji se bore zajedno sa sirijskom vojskom protiv pobunjenika, poginulo tokom prošle nedjelje u borbama za Kuseir.

Ta nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, navela da je da je u borbama u Siriji u oblasti Damaska i Homsa tokom posljednjih mjeseci poginuo ukupno 141 pripadnik Hezbolaha.

Jedan kontingent ovog militantnog šiitskog pokreta nekoliko mjeseci bori se u Siriji ali je bitka za Kuseir, grad čiji je dio još u rukama sirijskih pobunjenika, najveća i s najvećim brojem nastradlih. Tako je 79 pripadnika Hezbolaha poginulo u borbama za taj grad između 19. i 26. maja.

Izvor Hezbolaha saopštio je u subotu da grad Kuseir sada kontrolišu sirijska vojska i libanski Hezbolah i da je put koji vezuje istočni Liban sa Homsom u centru Sirije sada obezbeđen.

Bana Ki Mon je juče izrazio zabrinutost zbog učešća militantnog Hezbolaha u sirijskom sukobu.
XS
SM
MD
LG