Dostupni linkovi

Seul odbio ponudu Pjongjanga za nastavak pregovora


Južna Koreja u ponedjeljak je odbacila ponudu Sjeverne Koreje za nastavak pregovora o nuklearnom razoružavanju i također je kritikovala Pyongyang zbog nedavnog ličnog napada na njihovu predsjednicu Park Geun-Hye.

"Djela su puno bitnija od riječi", rekao je glasnogovornik ministarstva ujedinjenja Kim Hyung-Seok kao komentar na ponudu koju je dostavio pismenim putem u petak izaslanik sjevernokorejskog lidera Kim Jong-Una kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Kineski državni mediji izvještavaju da se u pismu ističe volja Sjeverne Koreje da nastavi šestostrane razgovore o nuklearnom razoružavanju. U razgovore je ranije bila uključena Kina, obje Koreje, Sjedinjene Države, Rusije i Japan.

Ova poruka je dočekana s dozom skepticizma u Južnoj Koreji, gdje posmatrači kažu da je to samo potez koji ima za cilj da udovolji Pekingu.

Sjeverna Koreja je više puta ponovila da njen program za razvijanje nuklearnog oružja nije otvoren za pregovore, podsjeća AFP.

U međuvremenu, Seul i Washington insistiraju da Sjever mora pokazati svoju posvećenost u gašenju programa za razvijanje nuklearnog oružja kako bi zvanični pregovori započeli.

U medijskim izvještajima Sjeverne Koreje ne navodi se da je izaslanik Choe Ryong-Hae spomenuo ponudu za dijalog kineskom predsjedniku.

Pismo dostavljeno predsjedniku Xiu, kako navodi sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA, samo je pismeno očitovanje koje ima za cilj da produbi "tradicionalno prijateljstvo" između Sjeverne Koreje i Kine.
XS
SM
MD
LG