Dostupni linkovi

Nikolić: Sahranom Karađorđevića se u Srbiju vraća pomirenje


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na Oplencu, kod Topole, da se državnom sahranom posmrtnih ostataka četiri člana nekada vladajuće porodice Karađorđević na Oplencu "u Srbiju vraća pomirenje".

"Ja mirne savesti stojim pred grobom srpskog velikana. Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, je da učinim sve, i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer. Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji?", upitao je predsednik.

On je ocenio da, otklanjajući "posledice strašnog greha koji je počinio neko pre nas, činimo još jedan korak ka jedinstvu kako bismo krenuli putem velikih naroda", za kojima se, kako je naveo, ne sme zaostajati ni u čemu.

"Mi više sebi ne možemo, ne smemo da dozvolimo podele i nepravdu. Na to nas obavezuju naši preci koji su podneli nesebičnu žrtvu za otadžbinu", kazao je predsednik.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je vraćanjem posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević "zalepljen poslednji deo mozaika" istorije srpskog naroda i države.

"Prošlost se ne može izmeniti, u prošlosti su pravljene greške koje se danas ispravljaju", rekao je Dačić i istakao da srpski narod treba da bude jedinstven.
XS
SM
MD
LG