Dostupni linkovi

Bez dozvole vlasti za komemoraciju žrtvama logora Trnopolje


Obilježavanje 21. godišnjice otvaranja koncentracionog logora “Trnopolje”, u organizaciji Udruženja logoraša “Kozarac” i suorganizaciji Udruženja logoraša “Prijedor 92”, zakazano za nedjelju se otkazuje.

Razlog je, navode iz Udruženja, nemogućnost da dobiju potrebne dozvole te smatraju to kršenjem prava na sjećanje civilnih žrtava iz Prijedora.

Udruženja logoraša “Kozarac” podsjeća da je, 21. maja, posjetilo policijsku stanicu u Prijedoru kako bi, kao i svih ranijih godina, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, blagovremeno najavilo javni skup, ali da Uprava policije nije htjela zaprimiti zahtjev za prijavu javnog skupa bez dozvole, odnosno saglasnosti vlasnika Društvenog doma Trnopolje i prostora ispred njega - Grada Prijedora.

Gradska uprava grada Prijedora, iako je vlasnik pomenute lokacije, odgovorila je da nije nadležna za izdavanje lokacijske saglasnosti i dozvole za održavanje skupa.

Krizni štab Općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje, koji se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor - Banja Luka. U logoru je bilo na hiljade zatvorenika, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina. Nema tačnih podataka koliko je ubijeno logoraša (pretpostavke se kreću u broju većem od 300 osoba), ali je izvjesno da je iz logora 21. augusta izvedeno njih oko 200, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.
XS
SM
MD
LG