Dostupni linkovi

Crnogorska inicijativa o saradnji balkanskih država


Crnogorska vlada, preko svog šefa diplomacije Igora Lukšića, pokrenula je novi koncept regionalne saradnje država zapadnog Balkana u koju bi bile uključene Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina, objavili su u subotu mediji u Crnoj Gori.

Šest balkanskih država zajedno bi radilo na euroatlanskim integracijama.

Kako danas prenose podgorički mediji, ova inicijativa, koja predviđa napredniji vid međusobne saradnje šest država s ciljem brže evropske integracije, ima i funkcionalan pristup, odnosno predviđa saradnju u područjima važnima za unapređenje kvalitete života građana i jedinstvenu politiku u pitanjima od zajedničkog interesa.

Mediji pišu da je crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić nedavno u Briselu predstavio inicijativu evropskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu, koji je podržao ideju okupljanja zapadnobalkanske šestorke po ugledu na druge regionalne modele saradnje u Evropi.

Ukoliko bi ta inicijativa zaživjela, pružila bi konkretna i široka područja saradnje, kao što je ublažavanje negativnih učinaka krize, stabilnost regionalnog tržišta, zajednički nastup na trećim tržištima, energetika, integriran pristup fondovima za saobraćajnice od regionalnog značenja, što bi bilo precizirano posebnim sporazumom, tvrde cvrnogorski medijski izvori.

Inicijativom je planirano i razmatranje ukidanja obaveze posjedovanja pasoša pri prelasku međusobnih granica, ali i kvalitetnija zaštita manjina, socijalna zaštita i zaštita okoliša, te saradnja i umrežavanje znanstvenih institucija.
XS
SM
MD
LG