Dostupni linkovi

Kosovo: Kućni pritvor za uhapšene zbog sumnje za ratni zločin


Apelacioni sud odredio je kućni pritvor od 30 dana za sedmoro uhapšenih pod sumnjom da su počinili ratne zločine tokom ratnog perioda na Kosovu.

Među osumnjičenima za ratne zločine je i predsednik Opštine Skenderaj, Sami Lushtaku, kosovski ambasador u Albaniji, Sylejman Selimi, te Sahit Jashari, Jahir Demaku, Zeqir Demaku, Hysni Thaçi i Avni Zabeli.

Sednica na kojoj je odlučeno o određivanju pritvora za sedmoro koje je uhapsila EULEX policija i specijalna jedinica Policije Kosova, završila se u subotu u ranim jutarnjim satima.

Zahtev tužioca da se osumnjičenima odredi jednomesečni pritvor je odbijen, a odluci Suda o kućnom pritvoru usprotivili su se advokati osumnjičenih.

Advokat Tomë Gashi je izjavio da je takva odluka Suda pravni skandal, pošto Sud nije imao ni jedan dokaz za ono što se oni optužuju.

Građani, uglavnom iz Skenderaja, su tokom sednice bili okupljeni ispred suda, a pri donošenju odluke o kućnom pritvoru, oni su uzvikivali: UÇK, UÇK.

Osumnjičeni su uhapšeni 23. maja, po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Mitrovici.

Na osnovu saopštenja iz EULEX-a, pet osoba je osumnjičeno da su počinili krivična dela ratnih zločina u vidu povreda telesnog integriteta i ugrožavanja zdravlja civila u pritvorskom centru OVK u Likovcu (opština Srbica). Protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ratni zločin ubistva jednog civila.

Po rečima advokata, tužilac je pomenio da u ovom slučaju postoje 6 svedoka.
XS
SM
MD
LG