Dostupni linkovi

Vučić:Rusiji ne smeta EU put Srbije


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić za Glas Rusije izjavio da Srbija želi najveću moguću saradnju s Rusijom i dodao da ruskim zvaničnicima nikada nije smetao evropski put Srbije.

"Ono što jeste važno, to je da Srbija svakako jeste saveznik Rusije... Mi smo vojno neutralna zemlja i ne ulazimo i ne učestvujemo ni u jednom paktu. I ono što mislim da je veoma bitno, to je da Rusija uvek može da računa na Srbiju kao svog prijatelja", rekao je Vučić za Glas Rusije.

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Rusiji. On je juče u Moskvu učestvovao u radu Međunarodne bezbednosne konferencije, a danas će biti član delegacije koju na razgovorima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju predvodi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je rekao srpski vicepremijer, na Srbiji i Rusiji je da na racionalnim i pragmatičnim osnovama razvijaju odnose - ekonomske i političke i sve druge i da ih međusobno unapređuju.

"Mislim da je to veoma važno za obije zemlje. Prije svega za Srbiju kao mnogo manju zemlju. Ali mislim da je to dobro i za građane Rusije, kao i za građane Srbije", ocenio je Vučić.

Upitan da prokomentariše susrete sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vestereveleom, ministrom odrane Rusije Sergejom Šojguom i predstojeći sa Putinom, i to sve za poslednjih nekoliko dana, Vučić je rekao da je Srbija mala zemlja, koja treba da sačuva svoju teritoriju i koja mora da pokuša da ima dobre odnosa sa svima.

"Želimo prije svega da sačuvamo ono što je naše. Imamo velike prijatelje u Ruskoj Federaciji. I ja sam se zahvalio na tome što su nam sve vrijeme pružali političku podršku u očuvanju i teritorijalnog integriteta Srbije, ali i pomoći da veliki dio zemalja u svijetu ne prihvati priznavanje jednostrane nezavisnosti od strane prištinskih vlasti", zaključio je Vučić.
XS
SM
MD
LG