Dostupni linkovi

Svjetska banka Crnoj Gori: KAP vam ne treba, uvozite aluminijum


Prema mišljenju Svjetske banke, Komibinat aluminijuma Podgorica (KAP) je nepotreban crnogorskoj privredi, aluminijum bi bilo bolje uvoziti, objavile su Vijesti.

Svjetska banka (SB) smatra da Crna Gora treba blago da poveća stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) ukoliko se pogoršaju ekonomski uslovi, navodi se u preporukama te institucije crnogorskoj Vladi, koje su prezentovane u danas predstavljenom izvještaju za dugoročni ekonomski oporavak Crne Gore.

SB matra da za taj potez ima prostora jer Crna Gora ima najniže poreske stope u regionu.

U preporukama Svjetske banke Vladi navodi se da bi potencijalna budžetska obaveza mogla nastati iz pregovora koje Vlada vodi sa mađarskom OTP bankom i ruskom VTB bankom, vezano za reprogram dva kredita za koje je dala države garancije u iznosu od 118 miliona eura, "što bi moglo biti opterećenje za servisiranje javnog duga".

“Potpuno i iznenadno zatvaranje fabrike imalo bi veliku političku cijenu. Nedostatak ulaganja, nagomilavanje neizmirenih obaveza prema EPCG i kreditne garancije koje su date, predstavljaju oblak na horizontu njegove budućnosti. Sa negativnom dodatom vrijednošću i sadašnjom tehnologijom, KAP ne može biti izvor ekspanzije izvoza. Vlada je predložila da se potraže investitori koji bi koristili proizvedeni aluminijum, ali bi i u sadašnjim okolnostima bilo efklasnije za cijelu ekonomiju da uvozi aluminijum koji bi se koristio kao repromaterijal”, objašnjeno je iz SB.

Ocjena je i da Željezara, uprkos prodaji turskoj kompaniji Toščelik, sa sadašnjim proizvodnim kapacitetima i tehnološkim ograničenjima ne može postati temelj dugoročne ekspanzije izvoza koji bi podstakao rast ekonomije.
XS
SM
MD
LG