Dostupni linkovi

File: Trenutak da se nastavi približavanje Zapadnog Balkana ka EU


Belgium - Press conference by Stefan Fuele, Brussels, 10Jun2011
Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Dablinu da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste trenutak da se još više približe Evropskoj
uniji.

"Trenutak je da zemlje Zapadnog Balkana nastave da se još više približavaju Evropskoj uniji", rekao je File u Dablinu na konferenciji "Proširenje EU i Zapadni Balkan - 10 godina posle Soluna, koju organizuje Irska kao predsedvajuća EU.

Rekavši da su Srbija i Kosovo postigli istorijski sporazum File je ocenio da je to prekretnica "i za te zemlje i za ceo Zapadni Balkan" i dodao da "težak posao koji je obavljen" posebno od decembarskog sastanka Evropskog saveta znači da je "2013. godina prilika za sve zemlje kandidate".

File je rekao da postoji "jasna perspektiva evropske integracije za sve zemlje u regionu" i dodao da je za sve zemlje kandidate sada prilika da iskoriste trenutak i da ulože napore u uspostavljanju vladavine prava i da rade rešavanju bilateralnih pitanja i ekonomskih problema, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, ceo region treba da bude ohrabren da "prošlost ostavi iza sebe i da promoviše pomirenje i reforme prema stabilnoj budućnosti koja jasno uključuje put ka EU".
XS
SM
MD
LG