Dostupni linkovi

Pjongjang spreman prihvatiti ponudu o dijalogu


Izlasnik Sjeverne Koreje, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Kini, izjavio je danas da je moguće da njegova zemlja prihavti ponudu Kine da se nastave pregovori o nuklearnom razoružavanju, prenijeli su kineski državni mediji.

Izaslanik Sjeverne Koreje vice-maršal Čoe Rijong Hae pohvalio je napore Kine u uspostavlanju mira i stabilnosti u regiji, kao i "velike napore da se pitanja korejskog poluotoka vrate na dijalog i pregovore", prenijela je kineska Centralna televizija.

Čoe je danas o tome razgovarao s funkcionerom kineske Komunističke partije Lijuem Junšanom. Poslije razgovora Čoe je rekao da je "Sjeverna Koreja voljna prihvatiti sugestije Kine i pokrene dijalog sa svim relevantnim stranama".

To je prvi kontakt na visokom nivou između dvije vlade u posljednjih šest mjeseci. Tokom tih šest meseci Pjongjang je imao nuklearno i raketno testiranje.

To testiranje je izazvalo nezadovoljstvo kineskih vlasti, koje su ocjenile da to može ugroziti regionalnu stabilnost. Kina se tada pridružila SAD i podržala sankcije UN prema Sjevernoj Koreji.
XS
SM
MD
LG